Czekolady(23)
Cukierki(86)
Batony(17)
Słodkości okolicznościowe(3)
Ciastka(26)
Kawy(29)
Chałwa(15)
Żelki(5)
Kakao
Herbata(6)
Kremy Czekoladowe(3)
Czekolada do picia
Bakalie,Orzechy,Draże(3)
Lizaki(2)
zobaczyć produkty danego producenta:
Czekoladzie niezwykle trudno się oprzeć. Któż nie jest amatorem czekolady? Tkwi w niej jakaś magia. Ów słodki przysmak zasłużył sobie na miano afrodyzjaku, powoduje odprężenie i pozytywne uczucia: od subtelnej szczęśliwości po euforię.
Czekolada
ma również działanie przeciwdepresyjne i wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu oraz poprawę humoru.Dzisiejsza czekolada może mieć wiele kolorów i smaków. Zwykle kojarzy się z dzieciństwem, poczuciem bezpieczeństwa, czymś wyjątkowo przyjemnym i troszkę zakazanym... Niesłabnąca moda na czekoladę przejawia się w kolorystyce strojów, makijażu, urządzaniu wnętrz - no i przede wszystkim w kuchni. Ze zwykłego smakołyku, czekolada staje się niezbędnym elementem zdrowej diety i stylu życia.
Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Wytwarzana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach, głównie w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie.
Czekolada ma wysoką wartość energetyczną - 100 gramów tego wyrobu to 2100-2500 kJ (500-600 kcal).
Wyróżniamy 3 podstawowe rodzaje czekolad:
czekolada gorzka - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej
czekolada mleczna - w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%
czekolada biała - bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Niektórzy smakosze uważają, że ten rodzaj czekolady to nie czekolada ze względu na niską zawartość masła kakaowego.
W produktach czekoladopodobnych zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy.
Czekolada zawiera wiele składników, z których część może uzależniać, w tym:
Cukier - tabliczki czekolady (w przeciwieństwie do kakao) mogą zawierać duże ilości cukru
Kofeina - ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5-10mg w tabliczce); należałoby zjeść 12 tabliczek czekolady, aby spożyć jej tyle, ile zawiera szklanka kawy
Teobromina - główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
Fenyloetyloamina - pochodna amfetaminy
Czekolada może jednak być dla niektórych trucizną, między innymi dla wielu zwierząt. Konie, psy, koty i papugi nie potrafią rozkładać zawartego w niej teobrominy.
Pierwszą bombonierkę wyprodukowała firma Cadbury w 1866 roku. W 1824 John Cadbury rozpoczął sprzedaż herbaty, kawy i czekolady w swojej kawiarni w Birmingham. Po pierwszej wojnie światowej synowie Johna założyli w Bournville pierwszą fabrykę słodyczy. W 1999 r. Cadbury otrzymało prawa do marki E.Wedel, w wyniku czego powstała nowa firma: Cadbury Wedel.
